В началото на месеца Софийският градски съд отказа да направи това

Нов опит за узаконяване на ДОСТ Разпределят делото срещу отказаната регистрация на ДОСТ

Върховният касационен съд регистрира партия ДОСТ, съобщи БТА. 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщиха от ВКС, цитирани от БГНЕС.

ВКС приема за основателни оплакванията на жалбоподателя, че липсва обоснованост в изводите на първоинстанционния съд – че ДОСТ е създадена на етническа основа с цели, различни от официално декларираните, които водят до етноцентризъм и възможно нарушаване на основополагащи конституционни принципи.

В мотивите на ВКС пише: „Настоящият съдебен състав не споделя съображенията на СГС, въз основа на които е отказана регистрацията на ПП ДОСТ – възможни бъдещи действия на етническа или верска основа в отклонение от целите, формулирани в нейния устав – укрепване на българския парламентаризъм, ускоряване на евроатлантическото развитие, реабилитиране на чувството за национално и гражданско достойнство, реализиране реформи в съдебната власт, подобряване на бизнес климата и др., както и липса на яснота относно начина на постигането им“. 

„Решението на ВКС за регистрацията на Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ) е официализирано, формално признание за нещо, което месеци преди това се случи в сърцата на хиляди български граждани – жадни за истинско равноправие и реална демокрация”, коментират от партията в съобщение до медиите.

Председателят на ДОСТ Лютви Местан пише: „Решението на ВКС преди да бъде добра новина за ДОСТ е добра новина за България по две причини. Първата е надполитическа. ВКС е на висотата на своите конституционни и законови отговорности и с това свое Решение реабилитира дискредитираното с отказа на съдията от СГС доверие на хилядите членове и симпатизанти на партия ДОСТ във върховенството на закона. Това Решение на ВКС е знак, че България е правова държава, която безусловно гарантира конституционното право на свободно политическо сдружаване на своите граждани.

Втората е дълбоко политическа. Учредяването на ДОСТ е нов, силен демократичен ресурс за развитието на България като откровена и последователна евро-атлантическа държава”.

„Знаем, че сме в началото на пътя. И понеже той е верен, ще успеем”, добавя Местан.

Припомняме, че от Върховната касационна прокуратура поискаха проверка на част от учредителите на ДОСТ заради съмнения, че в заявленията им за членство има сходство в почерка на част от деклараторите, а част от ЕГН-та са непълни. Съдът отхвърли това искане.

В началото на месеца Софийският градски съд отказа регистрация на ДОСТ, като един от мотивите е, че партията е етническа.

Пред висшите магистрати Лютви Местан обяви, че политическата формация не е етническа, а всяко подобно внушение е обидно и допълни, че 20% от учредителите й са етнически българи - християни.