Директорът на ЦРУ говори за конфедерация и свалянето на Асад

Сирия няма да остане една държава, а Съединените щати обмислят варианти за разделянето й. Това са думи на директора на ЦРУ. А докато Башар Асад остава на власт, мир няма да има, заяви още Джон Бренан.

„Може да има преходен период. Но дори и по време на този период трябва да е ясно, че Асад няма да е част от бъдещето на Сирия. Докато това не стане, сирийците ще продължат да умират”, заяви директорът на ЦРУ Джон Бренан.

ЦРУ: Атентатът в Истанбул носи отпечатъка на ИДИЛ

Директорът на Централното разузнавателно управление на Съединените щати разкри и някои от вариантите за подялба на Сирия.

„Може да е някакъв вид конфедерация, в която различните вероизповедания се самоуправляват. Разглеждаме отделните части на Сирия, за да преценим кои биха могли да се самоиздържат и кои биха имали нужда от помощ отвън”, коментира още директорът на ЦРУ Джон Бренан.

Плановете за подялба включват и Ирак. Конфликтът в двете държави е свързан, като терористични групировки свободно преминават границата, която практически не съществува.

„Населенито на Сирия е западната част, където е формиран този гръбнак на страната. На изток има повече пустини и по-малко селища. Но, за да настъпи период на успокоение, трябва едновременно да се реши проблема в съседен Ирак”, добави Джон Бренан.