Това показват последните проверки по баровете и ресторантите по морето

Манастир над закона: Монаси варят незаконно тонове алкохол

Отклонения често дават и пробите от домашна ракия.

„Защото там не се следи процесът на дестилация и ферментация. Рискът е от това, че се смесват всякакви продукти,  особено изгнили плодове е изключително опасно”, пояснява Галя Михайлова.

Напук на рисковете – на трапезата традицията е жива. И денят започва и завърша с чудния еликсир. С времето е научил да различава истинската ракия от ментето. И все пак пробойни има. И докато за него ракията от казана е най-хубава - другарят му по чашка винаги има едно на ум, когато е в кръчмата.

Все пак повечето големи производители спазват строга технология и рядко на пазара попада некачествен алкохол. А там най-лесно можем да се ориентираме по марката, производителя и търговеца.

„Хубаво е, че в България вече се е утвърдила култура на пиене – познават това, което пият – хващат много по-лесно промяната във вкус, в аромат, в цвят дори”, обяснява Теохар Духовски – консултант в магазин за алкохол.

Ориентир може да бъде и цената. В тази лаборатория всеки може да донесе и проба от количеството алкохол, което сам е произвел, за да е сигурен в качеството на това, което ще сложи на трапезата си.

Повече по темата гледайте във видеото.