То вече се предлага от Александровска болница

Ново персонализирано изследване ще ни казва кое лекарство ще ни помогне най-добре да преборим рака.

Алкохолът причинява 7 вида рак И хората преди милион години са боледували от рак Хмелът в бирата помага в борбата срещу рака на гърдата Генът за червена коса увеличава риска от рак на кожата Паласките сигнализират за риск от рак на простатата Пълнозърнените храни намаляват риска от смърт при рак СЗО: Кафето е вредно, само когато е горещо

Изследването вече се предлага от Александровска болница в София и е подходящо за хора с хистологично доказан карцином на гърдата, стомаха, дебелото черво и панкреаса. Идеята – на пациента да се предложи най-добрата възможна терапия за него.

Как протича изследването? Лекари от болницата взимат биологичен материал (парафиново блокче с туморната тъкан или венозна кръв) от пациента се изпращат в сертифицирана немска лаборатория за определяне на структурата. Пробите се изпращат в сертифицирана немска лаборатория за определяне на структурата на ДНК, а след това се прави подробен биоинформатичен анализ.

До 45-ия ден от взимането на пробите пациентът получава информация кои лекарства биха били най-подходящи за него, има ли ги у нас и ако са нови – къде и как протичат клиничните проучвания. Докладът, който му се предоставя, ще е изготвен от екип от лекари, молекулярни биолози, генетици, биоинформатици и статистици.

За разлика от съществуващи тестове, които проверяват само ограничен брой гени, обикновено не повече от 300, персонализираното генетично изследване покрива цялата кодираща част на генома - 22 000 гена и повече от 200 000 възможни мутации. У нас то не се поема от Здравната каса и се заплаща изцяло от пациента, обясниха от болницата.

Координатор на изследването в УМБАЛ „Александровска” е д-р Мариела Василева, genome@abv.bg.