Това време на годината е натоварен миграционен период за влечугите

Ентусиазирани природозащитници помагат на мигриращи костенурки да пресекат магистрала в американския щат Индиана. Те ги събират и пренасят в кофи.

"Това време на годината е натоварен миграционен период за костенурките. Откакто край магистралата, през която преминава миграционният им маршрут, е поставена ограда, по-малко костенурки и други животни загиват на пътя", казва природозащитничката Амбър Слотърбек.

 

Wildlife enthusiasts helping migrating turtles cross Indiana highway https://t.co/e5l0Cm3MQp pic.twitter.com/Qa3qAXPJ4F

— FOX59 News (@FOX59) August 9, 2016

 

Участниците в инициативата, организирана чрез Facebook, събират данни за изследователи от катедрата по биология в университета на Индиана, информира "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

В рамките на инициативата една група е събрала 46 живи костенурки край оградата, а друга - 11. Намерени са и пет мъртви костенурки.

 

Indiana group helps turtles trying to cross Indiana highway: TERRE HAUTE, Ind. (AP) — Wildlife enthusiasts ar... https://t.co/l1gOSdVBWd

— That_Trouble_Maker13 (@iam_frankovic) August 8, 2016

 

"Ако я нямаше оградата, голяма част от тези създания вероятно щяха да бъдат прегазени на пътя", казва Лея Дресдоу, член на една от спасителни групи.

 

Indiana group helps turtles trying to cross Indiana highway. https://t.co/NAroVcc0xU pic.twitter.com/VG1uL6xtYE

— WTOP (@WTOP) August 8, 2016

 

Живите костенурки са събрани и пренесени в кофи до близко езеро. Освен че подпомагат миграцията им, природозащитниците мерят костенурките, определят вида и пола на всяка от тях, записват отличителни физически характеристики и отчитат времето от деня и условията, в които са намерени животните. Събрана информация се предоставя на изследователи от катедрата по биология в университета на Индиана.