Алпинистът беше блъснат от кола на Кресненското дефиле

Боян Петров излезе от медикаментозна кома. Той е в съзнание, контактен е и диша самостоятелно, съобщиха от ВМА за NOVA. 

Състоянието му остава тежко, той е с политравма, като водещи са гръдната и черепно-мозъчна травма.

Кола блъсна алпиниста Боян Петров и негов колега в Кресненското дефиле (ВИДЕО+СНИМКИ)

Желанието си за живот Боян Петров доказва за пореден път.

„Той явно има уникален организъм, защото само няколко часа, след като спряхме медикаментите, вече беше буден, контактен, адекватен, в момента вече диша сам, спокоен е. Гладен е, което за мен е много хубав признак”, заяви Евелина Одисеева, началник на клиниката по анестезиология във ВМА.

В края на седмицата му предстои операция на подбедрицата. Приятелите му обаче са убедени, че това е поредната битка, която ще спечели.

Въпреки диабета, с който се бори, Боян Петров не се спира пред нищо. Развява българския флаг на някои от най-високите и опасни върхове в света. Опасни се оказват обаче не те, а друго – отново познато място за него му и приятелите му.

„Това не е непознато място, а и Боян и Андрей там са си карали дипломните работи, там са работели с години”, коментира Петко Ковачев от Института за зелена политика.

Според техни колеги, те са били там за теренни проучвания по проекта за разширението на магистрала „Струма”. През последните няколко месеца еколозите и държавата в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура” работят заедно по този проект и търсят консенсус. Последното пътуване обаче не е било съвместно.

„Доколкото предполагам, те са търсили и са отбелязвали местата, на които да се изпълнят определени мерки в тази посока”, обясни Ковачев.

И двамата пострадали не помнят инцидента, Андрей Ковачев дори е бил с пълна амнезия.

„Днес сутринта лека полека започна да си спомня сцени от транспорта, от това което се е случвало”, обясни Евелина Одисеева.

„Докато нещата не бъдат приключени, винаги ще има притеснение, не само от мен, а и от мои колеги, а и хора, които дори не ги познават. Аз видях, Facebook е залят със съобщения, с пожелания за бързо оздравяване и смятам, че наистина това ще се случи, дай Боже скоро, дай Боже да се върнат с нови сили в редиците ни”, заяви Петко Ковачев.

А междувременно, днес румънската, причинила катастрофата, беше разпитана в благоевградския съд. Тя не е прекарала нощта в ареста. Съдиите я оставили без белезници, защото има две малки деца, за които нямало кой да се грижи.

Днес семейството ѝ мълчаливо чакаше в коридорите на съда решението на българските магистрати. А то е - 5 000 лева гаранция, докато процесът тече. Обвинението е за причиняване на средна телесна повреда по непредпазливост.