На младите животни ще бъдат поставени ушни марки

Управлението на националните паркове в Зимбабве започва кампания по отстраняване на рога на всеки от 700-те възрастни носорози в страната, за да бъдат защитени от бракониери, съобщи Фондът за защита на дивата природа Aware. На младите животни ще бъдат поставени ушни марки, информира БГНЕС. 

Останаха само три бели носорога в света Бракониери в Зимбабве отровиха 62 слона

Директорката на фонда Лиза Марабини заяви, че това е категорично послание към бракониерите да не идват в Зимбабве за носорози.

Марабини посочи, че отстраняването на един рог ще струва 1,2 хиляди долара. В държавните природни паркове живеят 100 носорога, а останалите са в частни резервати.

По информация на агенция "Ройтерс" миналата година бракониери са убили в Зимбабве 50 носорога. А на африканския континент са били умъртвени общо 1305 животни.

Рогове се изнасят контрабандно от Зимбабве и Южна Африка. Цената им е хиляди долари. Във Виетнам и Китай вярват, че стрит рог от носорог има целебни свойства и лекува включително и рак. Рогът се смята и за афродизиак.

Рогът на носорога, който, подобно на човешките нокти, се състои главно от кератин, се използва в традиционната африканска медицина. Покупката и продажбата на рог от носорог е забранена от 1977 година в целия свят. В Зимбабве присъдата за убийство на носорог е 9 години затвор.