Официалната информация гласи, че Дейвид Шедън е загинал

Американски студент, изчезнал преди 12 години, е бил отвлечен от службите в Северна Корея, за да стане учител на Ким Чен Ун. Това съобщава японска медия, цитирана от „Independent”.

Ким Чен-Ун се появи на Олимпиадата в Рио? (ВИДЕО) Ким Чен Ун иска да покори Луната

Дейвид Шедън изчезнал през 2004 г. по време на екскурзия до Китай. Тогава на семейството му било съобщено, че е загинал след падане в река в западна провинция. Труп обаче така и не бил открит.

Според най-новата информация Шедън живеел в Северна Корея, където работел като учител по английски. Имал и съпруга и две деца.

Японската информационна агенция твърди, че американецът е бил отвлечен първоначално с цел да бъде персонален преподавател на тогавашния наследник на главнокомандващия и вече лидер на Северна Корея Ким Че Ун.

Държавният департамент на САЩ се ангажира, че ще започне да издирва Шедън в Северна Корея.

Родителите му Рой и Катлин споделят, че никога не са вярвали на официално обявената причина за смъртта на сина им. Те били убедени, че Дейвид е принуден от властите в Пхенян да работи за тях, тъй като владеел отлично корейски. Тези свои знания той използвал и докато бил мормонски мисионер в Южна Корея.

Редактор: Маргарита Стоянчева