Това обявиха от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол

Младежите от Стара Загора, които платиха 8,5 млн. лева за дипломатическия клуб „Бояна” в столицата, са внесли в срок две изискани от тях декларации. Това съобщиха от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) на официалната си интернет страница.

Как трима младежи платиха 8,5 млн. лв. за клуб "Бояна"?

Спечелилият търга „Ексклузив Уеб Дизайн“ ЕООД трябвало да представи документи за произхода на средствата по Закона за приватизация и следприватизационен контрол и по смисъла на Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Дипломатическият клуб "Бояна“ беше продаден като обособена част от Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС). Сделката предизвика скандален отзвук, тъй като тримата собственици на "Ексклузив Уеб Дизайн“ - на възраст от 20 до 24 години, са регистрирали фирмата си с 3 лева уставен капитал.

Бащата на 21-годишната управителка на фирмата обясни, че парите дошли от „щедри съдружници”. Ванеса Тодорова и съдружниците й, които са студенти, били умни и амбициозни и така спечелили доверието на добри хора, които им дали огромната сума.

Междувременно в АПСК е постъпило писмо от Националната агенция по приходите (НАП) с искане за предоставяне на информация и документи, касаещи целия ход на приватизационната продажба, включително и двете декларации”, съобщават още от агенцията. Най-вероятно въпросните документи вече са предоставени на данъчните.

От агенцията отбелязват още, че именно НАП е органът, който може да извърши проверката и да направи компетентна преценка.

По време на парламентарния контрол в петък вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че сделката за Дипломатическия клуб е правно коректна. Той призна обаче, че има проблеми в закона за приватизация. Трябвало да се обяви кои обособени части от фирми от забранителния списък могат да се продават.