Самият Гутериш обеща да служи на „най-уязвимите“

Съветът за сигурност на ООН единодушно подкрепи бившия португалски премиер Антониу Гутериш за следващ генерален секретар на организацията. 

Гутериш - фаворит за ООН, Бокова с повече гласове от Георгиева НАДПРЕВАРАТА ЗА ШЕФ НА ООН: България издига Кристалина Георгиева

Съветът препоръчва на Общото събрание да избере именно Гутериш за следващия генерален секретар на ООН.

Изборът идва, след при всички шест предварителни гласувания в Съвета, Гутериш водеше убедително. При последното гласуване тази сряда за него гласуваха петте постоянни членки на Съвета - САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания.

Няколко часа след решението на Съвета за сигурност  Антониу Гутериш обеща да служи на „най-уязвимите“, показвайки човечност и признателност. Той обеща да служи на „жертвите на конфликти, тероризъм, на жертвите на нарушения на човешки права, на жертвите на бедност и несправедливост“.  "Имам само две думи, за да опиша какво чувствам в момента: благодарност и смирение", каза Гутериш той като благодари за оказаното му доверие. 

България номинира генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за свой кандидат на 11 февруари тази година.

След като в края на септември на петото гласуване в Съвета за сигурност, тя завърши на шесто място, България оттегли подкрепата си от нея и да издигне заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Ирина Бокова обаче реши да не се оттегля от надпреварата и така се оказа, че сред претендентите за поста има две българки. 

Според данните на ООН при вчерашното гласуване Ирина Бокова е била на четвърто място и първа при жените, а Кристалина Георгиева - седма. Агенция "Ройтерс" обаче се вглежда по-внимателно в данните за вота и твърди, че всъщност Бокова е втора, а Кристалина Георгиева - девета. 

Репортер: Ясен Дараков