Това решиха ГЕРБ

Законопроектът заБюджет 2017 няма да бъде оттеглен от правителството. ГЕРБ е обмислила възможността да оттегли за догодина финансовата рамка, но са надделели аргументите тази рамка да се обсъди, съобщи БНР.

Финансовата комисия прие бюджета на НЗОК за 2017 г. Кабинетът каза "Да" на по-високи заплати и осигуровки

В началото на ноември финансовият министър Владислав Горанов обяви, че заложените цифри са реалистични. Правителството предвижда ръст на икономиката между 2,5 и 3 на сто и очакване за спад на безработицата до малко над 7%.

Според законопроекта от 1 януари ще плащаме с 1 процент по-висока вноска за пенсия. Това означава, че родените преди 1960 година ще внасят за старините си 18,8% от доходите си, а тези след 1960 – 13,8%. Увеличение на пенсионната вноска ще има, също с 1%, и през 2018-а, като идеята е да се намали недостигът в общественото осигуряване.

Хората, които сега взимат минималната заплата от 420 лв., през следващите три години ще получават 460 лв. Няма да има промени в максималната пенсия, която може да получават възрастните хора, и тя остава 910 лв. В бюджета е заложено увеличение на пенсиите с 2,4 на сто от началото на юли догодина. Общите разходи, които държавата е предвидила за пенсии, са 8,97 млрд. лв. Това е с 235 милиона лева повече от тазгодишните разчети.

Без промяна остават много от доходите ни догодина. 340 лв. ще продължават да взимат майките, които решат да си останат вкъщи между първата и втората година на детето си. Ако се върнат по-рано на работа обаче, ги чака бонус.

Запазва се и обезщетението за безработица (7,20 лв./ден) и максималният доход, върху който можем да плащаме осигуровки – 2600 лв. Финансовото министерство той да не се променя до 2019-а година.