Шествията и в двата града преминаха без инциденти

Страх от болести и зарази, пренасяни от мигранти, изкара на улицата жителите на Харманли и Варна.

Стотици харманлийци преминаха в мирно шествие от центъра на града до бежанския център, където през последните дни са регистрирани няколко случая на остри инфекциозни заболявания.

Националисти на протест срещу бежанците (ВИДЕО+СНИМКИ)

От началото на годината официалните случаи на краста в бежанския център са 64. Вече е издадена и заповед на министъра на здравеопазването за извънредни прегледи.

След като два пъти вече харманлийци поискаха ограничаване на свободното движение на чужденците в града и получиха обещания, които не бяха изпълнени, днес те настояха за тоталното затваряне на лагера. Те поискаха всички бежанци да бъдат изведени в лагери край границата, а афганистанците да бъдат върнати незабавно в родината си. 

Шествието премина по международния път за Турция и стигна до бежанския център. А там протестиращите дадоха срок от три дни, за да започнат промени към закриване му. В противен случай предстояло гражданско неподчинение и блокиране на магистрали.

Неделният протест приключи мирно и без инциденти, а през целия ден мигрантите останаха затворени в бежанския център.

Протестът във Варна

Близо 100 души излязоха на протест срещу нелегалните имигранти и във Варна. Всички поискаха границата да се пази с военна сила, както и отмяна на вече издадени статути на бежанци. Да подкрепят недоволните в морския град пристигнаха и известни лица от шоубизнеса.

Протестиращите поискаха строги наказания за каналджиите на нелегални мигранти и по-добри условия за граничарите.

На протеста дойде и прочулият се като „ловец на бежанци” Динко от Ямбол. Хората обаче му се видяха малко.

На протеста се чуха призиви за анулиране на вече издадени статути на бежанци.

Репортери: Димитър Иванов/Искра Урумова