Той ще изтегли САЩ от транстихоокеанското партньорство

Новоизбраният президент на Съединените щати обяви във видеозапис приоритетите си за първите сто дни на управлението си.

Ню Йорк търси финансова помощ, за да пази Доналд Тръмп Първите дни на Доналд Тръмп (ВИДЕО) Путин и Тръмп ще работят за нормализиране на отношенията между двете страни Доналд Тръмп обсъди бъдещето на НАТО с ген. секретар на Алианса

Сред най-радикалните му стъпки е намерението да изтегли страната от търговския договор за транстихоокеанско партньорство.

Във видеозапис, разпространен снощи, Тръмп уверява, че преходният му екип работи много гладко и ефикасно.

„Поканени са наистина качествени и талантливи мъже и жени, истински патриоти, и мнозина от тях скоро ще бъдат част от нашето правителство, което ще ни помогне да направим Америка отново велика. Моят дневен ред се основава на простия принцип – да поставям Америка на първо място”, заяви той.

Една от най-радикалните стъпки, която обявява Доналд Тръмп, е, че ще изтегли страната си от най-важното международно търговско споразумение.

„Ще обявя намерението ми за оттегляне от договора за транстихоокеанско партньорство, който е потенциално бедствие за нашата страна. Вместо него, ще договорим честни двустранни сделки, които ще осигурят заетост и ще върнат индустрията обратно в Америка”, каза новият президент.

Реакциите от други страни, подписали договора, не закъсняха.

„Търговското споразумение ще бъде безсмислено без Съединените щати”, заяви Шиндзо Абе, министър-председател на Япония.

Договорът беше създаден през 2015 година от 12 страни в Тихоокеанския регион и обединява държави, които генерират 40 процента от световната икономика. Междувременно Доналд Тръмп продължава да разбунва духовете, след като стана ясно, че охраната на новоизбрания президент и семейството му струва на Ню Йорк повече от 1 милион долара на ден. Градските власти подчертаха, че този разход няма да спадне значително, след като той се премести в Белия дом.