Плевнелиев обяви официално старта на 14-ото издание на благотворителната инициатива

„Българската Коледа” започва от днес. 14-ото издание на благотворителната инициатива на президента ще бъде в подкрепа на децата с тежки хронични заболявания. От началото на инициативата до днес са събрани общо 28 милиона лева. 

Купуват медицинско оборудване за 1.4 млн. лв. с парите от "Българската Коледа" "Българската Коледа": 2.4 млн. лева ще помогнат на стотици нуждаещи се деца

Държавният глава заяви, че за пети път през своята история „Българската Коледа“ поставя акцент върху конкретна тема с идеята да фокусира общественото внимание към актуален проблем в сферата на детското здравеопазване и да насочи своите усилия в намиране на устойчиви решения за него.

СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

"Новото издание на "Българската Коледа" си поставя амбициозната цел да помогне на децата с тежки хронични заболявания чрез осигуряване на модерна, високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение и рехабилитация в университетските и областни лечебни заведения. Тази апаратура ще даде възможност за осъществяването на навременна и прецизна диагностика, както и оптимално лечение при тези заболявания“, посочи Плевнелиев.

На страдащите от тежки хронични заболявания деца "Българската Коледа" ще помогне за осъществяване на диагностика, включително генетични изследвания, медикаментозно лечение, медицински изделия и помощни средства, рехабилитация, логопедична и психологична терапия.

До съвсем скоро най-естественото нещо - снежен човек от първия сняг, е било немислимо за Малин, защото първата година от живота му поднася тежко изпитание. 

Много родители биха загубили надежда. В годините назад рехабилитацията за деца с пареза като Малин е била крайно недостатъчна. Благодарение на „Българската Коледа” сега е по-достъпна, а когато родителите на Малин трябва да доплащат, те не са сами.

Новото издание на „Българската Коледа” ще бъде в подкрепа на децата с тежки хронични заболявания. Част от постъпленията ще бъдат инвестирани в модерна апаратура. Началото вече е поставено - с даренията от миналата година неонатологията на болница „Шейново” разполага с подвижен ултразвуков апарат. С него може да бъдат прегледани и недоносени бебета. Неслучайно е казано - двойно дава този, който дава навреме. С такава прецизна апаратура пожеланието на Малин изглежда поне два пъти по-възможно. 

Големият концерт за ”Българската Коледа” е на 25 декември и ще бъде излъчен  по NOVA, която е основен медиен партньор на инициативата.