Той не е бил въоръжен и не е оказал съпротива

Италианската полиция арестува тази сутрин мафиота Марчело Пеше, смятан за един от най-опасните издирвани престъпници на Апенините, съобщиха органите на реда в Twitter, цитирани от БГНЕС.

Пеше е заловен в апартамент в родния си град Розарно в южната област Калабрия. По време на ареста на 52-годишния гангстер, който оглавява един от най-агресивните кланове на калабрийската мафия „Ндрангета”, той не е бил въоръжен и не е оказал съпротива.

Очаквайте: Синът на Кръстника на мафията Салво Риина

Пеше, известен с прякора Танцьора (U Ballerinu), заради слабостта си към дискотеки и нощни клубове, беше обявен за общонационално издирване през 2010 година. Тогава той се измъкна по чудо при полицейската операция "All inside".

Leading 'Ndrangheta Mafia boss arrested after six years on the run https://t.co/sqvvZ6ybHS #Mafia

— EBL News (@eblnews) December 1, 2016

От 1990 година насам мафиотът многократно е бил в затвора по обвинения за организиране и извършване на тежки престъпления, свързани с „Ндрангета”. Пеше се занимава с контрабанда на наркотици. Смята се, че той е един от първите босове на „Ндрангета”, който активно пере пари и ги инвестира в активи в Северна Италия, главно в Ломбардия. Властите обвиняват Пеше, че безмилостно е ръководил своя клан в „Ндрангета”, който контролирал трафика на дрога през пристанище Джоя Тауро и че експлоатира мигранти, наети нелегално в местните портокалови градини.

Мафиот се крие 5 г. в тайник зад кухненските си шкафове (ВИДЕО)

Бивши мафиоти свидетелстваха, че Пеше наредил няколко убийства, включително и на човек, който отказал да убие шофьор, обвиняван за катастрофа, в която загинала съпругата на Пеше.

Апелативният съд му дава 16 затвор задочно за тази престъпна дейност.

Италианският вътрешен министър Анджелино Алфано благодари на полицаите, арестували опасния престъпник и посочи, че това е „чудесна” победа в борбата срещу организираната престъпност.

„Ндрангета” надмина сицилианската Коза ностра и неаполската Камора и стана най-влиятелната италианска престъпна организация благодарение на контрабандата на кокаин от Южна Америка за Европа през Северна Африка и Южна Италия.

Престъпният синдикат има връзки с колумбийски картели, с мексикански банди и мафиотски фамилии в Ню Йорк и други части на Северна Америка.