Вътрешният министър отиде на извънредна проверка по границата с Турция и лагера в Харманли

Вътрешният министър отиде на извънредна проверка по границата с Турция и лагера в Харманли. Румяна Бъчварова потвърди думите на избраната за вицепрезидент Илияна Йотова, че Евросъюзът иска от България нови три центра за мигранти. Те обаче няма да са от постоянен тип.

Бивш министър: Ердоган да спре със заплахите към България, това е хибридна война Къде ще бъдат настанени мигрантите, изведени от Харманли? (ВИДЕО)

След бунта на мигрантите в Харманли, от Лондон дойде информацията, че местни бежанци плашат с терористичен акт България. Службите получили сведения, че подобна информация се разпространява в социалните мрежи. Засечени са и хората, които я пускат.

„Имаме информация по дипломатичска линия за три или четири такива лица, които са установени, проверени са им документите и вероятно няма да останат на наша територия”, каза министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

От МВР обаче опроврегаха твърденията, че имало сведения за готвенето на истински терористичен акт в България.

А за тепърва пристигащите в страната ни нелегални имигранти предстои да бъдат изградени нови три центъра. Това е част от споразумението с Европа за 160-те милиона евро, които ни отпускат. Бежанците там ще бъдат настанявани само временно. Ясно е мястото само на един от центровете - близо до граничен пункт „Лесово”.

А в центъра в Харманли вече е готова липсващата до преди дни ограда. Бежанците зад нея са недоволни, защото не могат да излизат.

Вече са прегледани 700 от 2 200 чужденци в Харманли. Резултатите показват, че 10% от тях имат краста, но според Агенцията за бежанците това не е проблем, защото се лекуват.

Медицинските прегледи в центъра продължават. Очаква се да приключат до седмица. А отварянето на центъра отново ще стане постепенно.

Репортер: Димитър Иванов