Това се дължи както на прогнозата за подем на икономиката, така и на застаряващото население

Безработицата в България ще продължи да намалява тази и следващата година до 7,1 и 6,8 на сто. Това се дължи както на прогнозата за подем на икономиката, така и на застаряващото население. Това се казва в зимната икономическа прогноза на Европейската комисия за България, предаде БГНЕС.

През ноември безработицата остава без промяна Бизнес инициатива осигурила работа на 6500 младежи за две години

Еврокомисията признава, че растежът за миналата година у нас е бил по-голям, отколкото тя прогнозира през есента. За тази година институцията предвижда БВП да се увеличи с 2,9% заради повишеното вътрешно потребление.

За първи път Брюксел очаква България да отбележи ръст на инвестициите от над 3 на сто заради ускоряването на проектите, финансирани от еврофондове. Настигането на средноевропейския жизнен стандарт обаче продължава да е с много бавни темпове, пише в доклада, цитиран от БНР.

Рисковете за ръста на икономиката се определят като ниски и са свързани предимно с несигурността от предсрочните парламентарни избори, която може да забави потреблението и решенията за инвестиции. Евентуалните финансови задължения на държавните предприятия също крият рискове за публичните финанси.

Ако има бърз напредък в структурните реформи в България обаче, той може да повдигне ниския потенциал за растеж, отбелязва още ЕК.