Учените са създали компютърен алгоритъм, който с точност до 80% може да предвиди появата на подобни състояния

Мозъчният скенер на бебета може да предвиди при кои от тях ще се появи аутизъм, смятат американски учени, пише БГНЕС.

ТРОГАТЕЛНО: Ангелският глас на едно дете с аутизъм (ВИДЕО) Революционен експеримент - устройство в помощ на деца аутисти Невролог: Родители продават деца с аутизъм за органи

Те са стигнали до извода, че чрез скенер може да се установи дали мозъкът на детето расте с по-бързи темпове – признак за развитие на разстройство от аутистичния спектър. И докато досега беше известно, че децата с подобни разстройства имат по-голям мозък, то лекарите не бяха наясно на каква възраст се появява промяната.

Аутизмът от своя страна може да бъде диагностициран най-рано на две години, когато комуникационните и поведенчески проблеми на детето започнат да се проявяват.

Според последното проучване, извършено върху 106 деца с риск от развитие на разстройства от аутистичния спектър, е установило, че по-бързият растеж на мозъчната кора се появява при деца на шест и дванайсет месеца, които впоследствие развиват някакъв вид разстройство.

На базата на своето откритие учените са създали компютърен алгоритъм, който с точност до 80% може да предвиди появата на подобни състояния.

„Нашето проучване показва, че биомаркерите на ранното мозъчно развитие могат да бъдат много полезни при разпознаването на бебета с висок риск от аутизъм, преди поведенческите симптоми да се появят“, посочва един от авторите на проучването Джоузеф Пивън от Университета в Северна Каролина.

Разстройствата от аутистичния спектър са група включват състояния като аутизъм и синдром на Аспергер, които се характеризират с трудности при общуването и социализирането.