От престъпната схема те печелят между 30 и 50 хил. евро

Българските телефонни измамници вече действат и в съседна Гърция, където хората пазят спестяванията си в брой след скорошната финансова криза, пише турският вестник „Daily Sabah”, цитиран от Агенция „Фокус”.

„Ако в България печалбите от измами са между 2000 и 5000 лева, то в Гърция са между 30 и 50 хил. евро“, казва полицейският служител Златка Падинкова.

Представяйки се за полицаи, със заплахи за разправа с близки, дръзки български банди тормозят възрастните хора в страната и крадат от тях спестяванията им

Селски кмет обучава пенсионери как да се пазят от телефонни измамници Варненка хвърли през балкона 30 000 евро на телефонни измамници Възрастна жена даде над 40 000 лева на телефонни измамници

„Те не само ми отнеха парите, но и здравето“, оплаква се 82-годишната пенсионирана учителка от Кюстендил Гергина Алексиева. Жената е станала жертва на нова престъпна схема, в която хората са подмамени, че помагат на полицията да залови телефонни измамници. Така пенсионерката губи всичките си спестявания на стойност от 5800 лева

Старите хора са лесна плячка в най-бедната страна членка на ЕС – много живеят сами, защото децата им са в чужбина, за да търсят по-добър живот.

Изолацията, комбинирана със спомените от банковите кризи, кара пенсионерите често да пазят големи суми в брой в домовете си, което ги прави цел за измамниците.

Около 900 000 души в страната са били цел на телефонни измами според последните проучвания. Правителството е стартирало информационна кампания, като медиите излъчват предупреждения за най-обичайните измами и как хората да избегнат да стават жертви.