Посещенията ще струват около 105 129 долара на човек

Повече от век след потъването на кораба „Титаник“, неговата история продължава да пленява хората от всички краища по света. И макар отдавна да има официална версия за неговия инцидент, апетитите към негово изследване не са потънали на дъното на океана. 

Продават вещи на оцелели от „Титаник“ "Оцеляла" бисквита от "Титаник" - на търг

Лондонска туроператорска компания дори се възползва от дори интерес, организирайки туристически експедиции до останките на лайнера, съобщават БГНЕС и „Дейли Телеграф“. Още през 2018 г. „Блу марбъл прайвът“ ще пусне офертите за екскурзиите на дълбочина 4000 метра под водата в Атлантическия океан.

Групата на привилегированите вероятно ще е доста малка, тъй като посещенията ще бъдат скъпи – около 105 129 долара на човек.

Преди дни стана ясно, че причината за потъването на злощастния кораб може да е пожар в трюма за въглища. Така поне твърди британският журналист Шенън Молони, който 30 години изследва историята на кораба.

Според Молони пожарът на борда е възникнал още преди съдът да отплава от Саутхемптън. В продължение на няколко седмици безуспешно се опитвали да загасят горенето на въглищата. През това време обшивката на кораба се нагряла и именно заради това сблъсъкът с айсберга, довел до трагедията, се оказал с толкова печални последици.

Журналистът, както пише „Индипендънт”, успял да анализира снимки, направени още преди началото на фаталното плаване на „Титаник”. По тях на мястото от обшивката, повредено при сблъсъка с айсберга, изследователят открил следи от сажди. Специалистите потвърдили, че те, с голяма вероятност, са се появили заради наличие на горене в един от складовете за гориво на лайнера.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.