И кога датите им съвпадат

Обикновено католическият Великден се празнува по-рано от православния.

Как най-бързо да украсим яйцата за Великден (ВИДЕО) ПРОВЕРКА НА NOVA: Има ли опасни бои за яйца? Какво време ни очаква за Великден? Как се правят красивите ихтимански писани яйца? (ВИДЕО)

Основната причина за това е, че православната църква определя датата за празнуване на Великден според Юлианския календар, а католическата църква - според Григорианския, съобщава vesti.bg.

И при двете църкви периодът, в който може да се чества Великден, е 5-седмичен, но за католическата църква този период започва по-рано.

Има и още една причина за различните дати на Великден. Това е обстоятелството, че на Запад празнуват Великден дори ако неделята след пълнолунието на пролетното равноденствие съвпадне с еврейската Пасха, докато в този случай на Изток определят за дата на празника следващия неделен ден.

Тази година обаче датата на Великден за Запада и за Изтока съвпада. И католици и православни християни празнуват на 16 април.

Освен че Западът и Изтокът честват по различно време Великден, има различия и в обичаите и начина на отбелязване на празника.

Символ на Великден при католиците например е заекът, докато при източноправославните християни е червеното яйце.

На Запад е популярно децата да се надпреварват, като търкалят боядисани яйца по наклонена ливада.

В източноправославния свят на празника децата се борят с яйца за победа и здраве през цялата година, а за "биячът" са отредени много щастие, благополучие и крепко здраве.

Яйцата се използват като специално великденско поздравление. Хората си разменят яйца и се поздравяват с фразата "Христос воскресе". 

Всички разлики между обичаите на католическия и източноправославния Великден вижте във видеото.

Източник: vesti.bg

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.