Възможно ли е конфликтът да ескалира?

Светът на крачка от война! Северна Корея е готова за ядрен удар. Това заплаши комунистическата страна в отговор на американските бойни кораби край бреговете й. Възможно ли е конфликтът да ескалира и способни ли са севернокорейците да изпълнят заплахата си?

Северна Корея чества 105-тата годишнина от раждането на Ким Ир Сен с мащабен парад. Снимки вижте тук

Северна Корея организира впечатляваща демонстрация на сила. На площада в Пхенян преминаха десетки хиляди войници. Както и балистичните ракети, за които режима твърди, че могат да поразят всеки враг на Земята.

САЩ готвят превантивен удар срещу Северна Корея?

„Ако Съединените щати направят безотговорна провокация, нашата революционна сила ще отвърне незабавно с унищожителен удар. Готови сме за истинска война, включително за ядрена атака”, заяви Цой Рьон-Хе, зам.-председател на Корейската трудова партия.

Войнственото поведение на корейците се определя от два фактора. Първият е "денят на слънцето". Така в Северна Корея наричат рождения ден на основателя на народната република Ким Ир-сен. 2017-та бележи юбилей - 105 години от рождението на дядото на сегашния лидер Ким Чен-ун. 

Вторият фактор за вдигане на напрежението са действията на Вашингтон. Група кораби на американския флот, включваща самолетоносач, се придвижи към Северна Корея, въпреки, че по план трябваше да е на хиляди километри от там.

Според американски експерти, Северна Корея не е способна да изпълни заплахите за ядрен удар. Демонстрираните на площада ракети "Пукуксон-2" се изстрелват от подводници, но не са тествани и вероятно страдат от същите несъвършенства като балистичните ракети, които Пхенян опитва да изстрелва от брега.

Притеснение има в Япония, където вярват, че севернокорейски ракети с бойни отровни вещества могат да достигнат тяхна територия. А президентът Тръмп отиде да прекара Великден със семейството си в имението във Флорида. И беше забелязан да играе голф на едно от своите игрища.

„Аз не изпращам послания и заплахи. Ако Северна Корея е проблем, проблемът ще бъде решен”, заяви американският президент Доналд Тръмп.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.