Те са хванати на пункт "Капитан Андреево"

МВР: Има повишен риск от тероризъм, но няма конкретна заплаха Туризъм срещу тероризъм - кой е големият победител? Меркел: Германия застава до Швеция в борбата срещу тероризма (СНИМКИ)

Петима германци са задържани на граничния пункт "Капитан Андреево" заради съмнение за съпричастност към терористична организация.

Четирима от тях вече са експулсирани от страната. Петият е непълнолетен и е под грижите на Дирекция „Социално подпомагане”, докато бъде предаден на семейството му в Германия.

Петимата мъже били задържани от служители на ДАНС и МВР още на 12 април. Те са пътували с влак от Букурещ за Истанбул.

"Съществуват основатели подозрения за съпричастност на лицата към терористична организация. В поведението на задържаните са установени признаци за радикализация, характерни за т. нар. чуждестранни бойци-терористи", съобщиха от ДАНС.

Четирима от тях са осъществявали дейност по подпомагане на терористична организация, действаща на територията на Сирия и Ирак. Те са били задържани за 24 часа, а след това са експулсирани и и им е забранено да влизат отново в страната. 

Според ДАНС присъствието им у нас представлявало заплаха за националната сигурност. 

Непълнолетното момче е целяло да достигне територията на Сирия, където да се присъедини към терористичната групировка. То е било под грижите на Дирекция „Социално подпомагане” до пристигането на баща му от Германия. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.