Това сочат резултатите от ново научно изследване

Учени установиха, че приемането на добавки витамин D през бременността защитава от астма и респираторни инфекции в детството, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. 

Учени установиха какво причинява екземите Храни, които помагат срещу алергии (ГАЛЕРИЯ) Колко трябва да се излагаме на слънце през различните сезони?

"Повечето случаи на астма са диагностицирани в ранно детство, а това навежда на мисълта, че произходът на заболяването е свързан с развитието на фетуса и ранния етап от живота. Досегашните изследвания, които фокусираха вниманието върху връзката между витамин D и имунната система, бяха базирани върху наблюдения. За пръв път бе констатирано, че по-високите нива на витамин D през бременността могат ефикасно да повлияят върху имунния отговор у новороденото и да му осигурят защита срещу астма", заяви Катрин Хавриловиц от Кингс колидж в Лондон. 

Учените изследвали ефекта от ежедневния прием на добавка от 4400 международни единици витамин D върху имунната система у новороденото през второто и третото тримесечие от бременността на майката в сравнение с препоръчвания ежедневен прием на 400 международни единици витамин D. 

51 участнички в 10-18-ата седмица от бременността си приели големи или малки дози добавки витамин D. Била анализирана кръв от пъпната връв у жените, за да се тестват реакцията на имунната система у детето и отговорът на Т лимфоцитите. Кръвните проби от бебета, чиито майки са приели големи дози витамин D3, показали усилване на имунната система у новородените.  Резултатите от изследването са публикувани в Allergy and Clinical Immunology. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.