Личният адвокат на Тръмп обвини Коми в "неупълномощено разкриване" на "поверителни комуникации"

Ще се борим и ще спечелим, заяви днес пред свои привърженици президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс. Тръмп каза това в реч на конференция на консервативното религиозно движение "Вяра и свобода", на фона на изслушването в сенатската комисия по разузнаването на уволнения внезапно миналия месец от него бивш директор на ФБР Джеймс Коми.

"Ние сме под обсада, но ще излезем от нея по-големи, по-добри и по-силни", обяви президентът на САЩ във връзка с разследването за предполагаема руска намеса в спечелените от него избори през ноември. Той отбеляза, че "окопаните интереси" във Вашингтон са срещу него, но подчерта, че това няма да го откаже да "направи онова, което е правилно".

Говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс оспори твърденията на бившия директор на ФБР, че президентската администрация е разпространила "чисто и просто лъжи" по негов адрес и го е оклеветила, предаде Асошиейтед прес.

"Със сигурност мога да кажа, че президентът не е лъжец", заяви лаконично тя. Сандърс даде да се разбере, че Тръмп е ангажиран с това изборите в Съединените щати да бъдат честни и защитени от външна намеса, предаде Ройтерс.

Американските санкции срещу Русия ще останат в сила, докато украинската криза бъде разрешена, допълни тя.

Външен юридически съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп оспори основни моменти в показанията на бившия директор на ФБР Джеймс Коми пред сенатска комисия, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Trump "never, in form or substance, directed or suggested that Mr. Comey stop investigating anyone,” his lawyer says https://t.co/RnQ3PgpE99

— CNN (@CNN) June 8, 2017

В изявление адвокатът Марк Касовиц каза, че изслушването е установило, че президентът не е бил разследван за заговор или възпрепятстване на правосъдието. По думите на юриста Тръмп не е искал от Коми да бъде лоялен към него и не го е насочвал или му е внушавал да спре разследването срещу неговия бивш съветник по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин.

САРКАЗЪМ В МРЕЖАТА: Колажи и карикатури за изслушването на екс шефа на ФБР Ще си тръгне ли Тръмп от Белия дом след изслушването на ексшефа на ФБР пред Сената Тръмп обяви, че ще номинира Кристофър Рей за директор на ФБР

"Президентът никога, формално или по същество, не е насочвал или внушавал на г-н Коми да спира да разследва някого, включително да внушава на г-н Коми "да остави Флин на мира", заяви Касовиц.

Личният адвокат на Тръмп обвини бившия шеф на ФБР за "неупълномощено разкриване" на "поверителни комуникации" с президента. Касовиц подчерта, че продължава "селективното и незаконно изтичане на класифицирана информация" и че сега Коми е признал, че е извършил това.

В показанията си днес пред сенаторите Коми каза, че е предал на приятел своите бележки от разговорите си с президента, след като Тръмп намекнал в "Туитър", че разговорите може би са документирани с аудиозапис.

Тръмп нае Марк Касовиц миналия месец да се занимава с въпросите около разследванията за евентуална руска намеса в президентските избори в САЩ миналата година.