Македонският премиер Зоран Заев е на официално посещение у нас

Македония поиска подкрепа от България за ЕС и НАТО. Това обяви премиерът Зоран Заев, който дойде в София на официално посещение. Нашата столица е втората спирка в чужбина на Заев след Брюксел.

Съвсем като у дома си, македонският премиер дойде в исторически момент за страната си - след дълга криза и дълги опити да състави правителство.  "За нашата страна няма алтернатива, освен пълноправното членство на Македония в НАТО и ЕС", подчерта Заев. 

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА БОРИСОВ СЪС ЗАЕВ ВИЖТЕ ТУК

Зоран Заев е новият премиер на Македония (ВИДЕО+СНИМКИ)

От своя страна българският премиер обеща помощ, но искал да види усилия. "Македония има исторически шанс да направи така, че нейните граждани да се чувстват добре. Пътят към ЕС и НАТО минава през вътрешнополитическа стабилност", коментира Бойко Борисов.

А помощта нямало да е само политическа. "Жизнено важно е инфраструктурната свързаност. Ще положим много усилия, защото това ще отвори Македония във всички посоки, заяви Борисов. "Ние сме за единна Македония, ние сме за нейното членство в НАТО и в последствие в Европейския съюз", каза още Борисов.

Единство да има и в празниците, предложи Борисов. Заев го обсъди и с държавния глава Румен Радев. 

"Кирил и Методий, нашите свети братя, вместо да са повод за радост, те са повод за раздори. Тодор Александров може ли да бъде повод за радост и в Скопие и в София? Според мен, може", коментира Борисов. 

Договорът за добросъседство между двете страни ще бъде официално подписан на 2-ри август в Скопие. Тогава Бойко Борисов ще гостува там за честването на Илинденско-Преображенско въстание. 

Без съмнение договорът ще е написан и на македонски език. "В Конституцията на Република Македония е казано какъв език има тази държава", обясни Борисов. 

Двамата премиери се разбраха да не спорят за общата история, а само да я ценят. "По-близък народ ние нямаме", подчерта Борисов.  "Историята може само да ни сближи, а не да ни раздели", коментира Заев. 

Бойко Борисов и македонският му колега се разбраха и София и Скопие да кръстят по една улица на покойни президенти от двете страни. У нас тя ще се казва Борис Трайковски, а в Македония - Желю Желев.

След срещата си в Министерски съвет, двамата премиери символично поднесоха цветя пред паметника на цар Самуил - владетелят, който двете нации - българската и македонската - от дълго време не могат да си разделят.  

СНИМКИ ОТ ПОДНАСЯНЕТО НА ВЕНЦИ ПРЕД ПАМЕТНИКА ВИЖТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.