Пламъците унищожиха до основи и 5 къщи в село Могилец

Първа жертва на пожарите в Македония. По данни на вътрешното министерство е намерено обгоряло човешко тяло в района на село Люботен. Пламъците унищожиха до основи и 5 къщи в село Могилец.

 

Македония обяви "кризисна ситуация" заради пожарите

Късно снощи властите в Македония обявиха извънредно положение в две общини заради бушуващите вече втора седмица огромни горски пожари. От комитета за управление на кризите уточниха, че мярката ще важи в следващите 30 дни.

Български хеликоптер помага за гасенето на голям горски пожар в Македония

Най-тежко е положението край село Калугерец, югозападно от Скопие, където пламъците са проближили опасно до къщите на хората. Има опасност огънят да се прехвърли към съседното село Могилец.

Makedonski Brod fire spreads https://t.co/8vsOnQu0v3

— Zaman Macedonia (@zamanmacedonia) August 3, 2017

Пламъци бушуват и край село Морани в покрайнините на Скопие. Реката е единствената преграда, която спира огъня от къщите. Продължава борбата с природната стихия в живописния каньон Матка, където теренът не позволява достъп на никакви назечни превозни средства, освен хеликоптери по въздух.

"Обявихме извънредно положение на територията на общините Чашка и Македонски брод, което ще продължи 30 дни. Целта е да могат всички съответни институции да работят координирано за справяне с пожарите. В гасенето участва и македонската армия, помагат ни и хеликоптери от България и Турция", обясни Оливер Спасовски, министър на вътрешните работи в Македония. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.