Американският президент обясни в Twitter защо е уволнил съветника си

"Трябваше да уволня генерал Майкъл Флин, тъй като той излъга вицепрезидента и ФБР. Той се призна за виновен по обвиненията в лъжи. Това е тъжно, тъй като действията му бяха законни. Нямаше нищо за криене", написа Доналд Тръмп в Twitter.

I had to fire General Flynn because he lied to the Vice President and the FBI. He has pled guilty to those lies. It is a shame because his actions during the transition were lawful. There was nothing to hide!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 2, 2017

Доскорошният съветник на американския президент по въпросите на националната сигурност призна в петък, че е излъгал ФБР за разговорите, които е водил с бившия руски посланик в САЩ. 

Майкъл Флин призна, че е излъгал за връзките си с Русия

Флин пледира виновен по време на изслушване във връзка с обвиненията срещу него, че е направил „фалшиви, неистински и подправени изявления“ в рамките на разследването за възможно споразумение между предизборната кампания на Тръмп и Москва.

Доналд Тръмп  продължава да вярва, че Майкъл Флин не е извършил нищо незаконно в преходния период между изборната победа на Тръмп и влизането му в Белия дом. В Twitter той дори отново реши да напомни, че след като в продължение на месеци ФБР разследваше Хилари Клинтън, спрямо нея не бяха предприети никакви действия. 

"Генерал Флин излъга ФБР и животът му беше унищожен, а Хилари Клинтън излъга много пъти и нищо не се случи с нея. Проблеми в системата или просто двоен стандарт?", коментира Тръмп в Twitter. 

So General Flynn lies to the FBI and his life is destroyed, while Crooked Hillary Clinton, on that now famous FBI holiday “interrogation” with no swearing in and no recording, lies many times...and nothing happens to her? Rigged system, or just a double standard?

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 3, 2017

Oсвен че направи самопризнание, в петък Майкъл Флин се съгласи да сътрудничи на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за евентуален сговор между Русия и кампанията на Тръмп миналата година. Американският президент нееднократно е отричал такъв сговор да е имало.

В неделя водещи американски медии пък съобщиха, че Робърт Милър е отстранил от екипа си високопоставен агент на ФБР, уличен че разменял със своя колега текстови съобщения, критични за президента Доналд Тръмп. Става дума за Питър Стшок, заместник-началник на отдела по контраразузнаване във ФБР. През лятото той е бил преназначен в отдела за човешки ресурси на агенцията, след като генералният инспектор към министерството на правосъдието започнал да проучва есемесите.

"Решението вероятно е плод на желанието на правосъдното ведомство да предпази разследването от обвинения в политически пристрастия. Тръмп и негови привърженици се опитват да дискредитират следствието, като твърдят, че Мълър и уволненият директор на ФБР Джеймс Коми са в близки отношения и че някои от разследващия екип са привърженици на демократите", отбелязат Ройтерс и БТА. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.