Шефът на Facebook трябваше да дава обяснения за скандала с изтичането на лични данни

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг не се отзова на поканата да бъде изслушан в Европейския парламент. В негово отсъствие в сряда в Страсбург евродепутатите обсъдиха скандала със злоупотребата с данни на потребители на социалната мрежа, съобщава БТА.

Зукърбърг бе поканен от ЕП официално в понеделник и се предвиждаше да говори пред съответните парламентарни комисии, както стори по-рано пред представители на Сената и Конгреса на САЩ. Европейската комисия съобщи, че във вторник той се е срещнал и със заместник-председателя на комисията Андрус Ансип в Сан Франциско.

Facebook наема 20 000 души, които да следят за опазване на лични данни

Еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова уточни, че до 2,7 милиона европейци вероятно са засегнати от злоупотребата с лични данни. По нейните думи „случаят прилича на престъпление”. Юрова настоя общите условия за ползване на услуги да не бъдат писани на недостъпен правен език, а да бъдат ясни и разбираеми за всички.

ЗАЛОЖНИЦИ НА ИНТЕРНЕТ: Колко сме уязвими, ползвайки социалните мрежи?

Очаквам Facebook да сътрудничи на най-високо равнище. С новите правила в ЕС времето за снизходителност изтече. След 25 май започва засилен контрол”, добави еврокомисарят. И настоя за яснота не само по въпроса какво е станало с изтеклите данни, а и за какво служат те сега.

Групата на Европейската народна партия посочи, че „интернет е място, оставено на съвестта на потребителите”. Социалистите и демократите отбелязаха, че цифровата революция може да дава възможности, но крие и заплахи.

Трябва да вземем живота си обратно под наш контрол, трябва ни цифров суверенитет”, добавиха те.

Facebook под прицел: Какво се случва със социалната мрежа?

Европейските реформатори и консерватори посочиха, че е необходимо равновесие между защитата на личните данни и възможностите за проследяване на престъпленията в интернет.

Зелените пък заявиха, че извиненията не са достатъчни.

Европейската обединена левица посочи, че Зукърбърг е знаел, но не е направил нищо, за да спре злоупотребите, защото това е неговият бизнес модел. Според тях подобни нередности се допускат и от Амазон и Гугъл.

Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" упрекна Facebook в монопол и печелене на пари от продажба на данни и реклама, основана на данни. Групата сравни социалната мрежа с вирус.

ВСИЧКО ЗА СКАНДАЛА „FACEBOOK“ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.