Здравното министерство пусна нова обществена поръчка

Първите нови линейки за спешна помощ ще бъдат доставени до края на годината. След серия от скандали с обжалване на обществената поръчка в понеделник комисия от Здравното министерство отвори офертите на 7 фирми, които ще доставят специализираните автомобили.

Отново спряха обществената поръчка за 400 линейки

Здравните власти обещават 400 нови линейки за Спешна помощ. Днес обаче стана ясно, че в близките месеци ще могат да се доставят най-много 280 от тях. За останалите ще се прави нова обществена поръчка. Причината е, че нито една от фирмите, чиито оферти бяха отворени, не предлага нужните около 120 високопроходими линейки.

През зимата 2015-а година медицинска сестра вървя 2 километра през двуметрови преспи, за да постави инжекция на болно бебе. Случаят не е изключение за спешните медици от Кърджали.

Подобна е ситуацията и в София и областта. Освен че не достигат високопроходими линейки, наличните 80 реанимобила ще трябва да покриват 12 хиляди сигнала месечно. Колите на спешна помощ са почти постоянно в сервиз. Повечето са средно с пробег от над 350 хиляди километра. Нужна е подмяна на целия автопарк.

Въпреки че три пъти различни фирми се опитваха да спрат сегашната обществената поръчка за нови линейки, никоя от тях не участва в търга днес.

Здравното министерство иска да купи 400 нови линейки

Здравното ведомство ще пристъпи към подготовка на ново техническо задание за доставка на високопроходими линейки. Целта на министерството е новата обществена поръчка да бъде стартирана в най-кратки срокове.

Предвиденият бюджет на обществената поръчка за всички обособени позиции е в размер на 48 671 650 лева без включен ДДС.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.