Автоматичната станция кацна на Червената планета в 21.54 часа българско време

Апаратът InSight кацна на Марс в района на платото Елизия. Това съобщи центърът на управление на полета на станцията, който е към НАСА. Платото Елизия е разположено на 4 градуса северно от екватора на планетата. То е избрано, защото представлява равнинен район. Там са разположени вулкани, а също така съществуват и дълбоки падини. Този район е интересен и от гледна точка на това, че там може би е имало вода, обясниха от НАСА.

Робот ще изследва структурата на Марс (ВИДЕО)

Space nerds, rejoice! NASA's InSight spacecraft just landed on Mars https://t.co/VT9gQiwwVA

— Ruman Mahmud (@rumanmahmudbd) November 26, 2018

Автоматичната станция кацна на Марс в 21.54 часа българско време. Вече е изпратен първият радиосигнал до Земята и е започнал процесът на разкриване на двете слънчеви батерии. Няколко минути след кацането сондата изпрати първата си снимка от повърхността на Марс, с мъглив образ, вероятно заради облака прах от кацането, но на която се вижда хоризонтът на планетата.

NASA's InSight spacecraft safely landed on Mars. The Insight mission will be exploring geological evolution, rotation and interior stucture of Mars through seismic waves. #MarsLanding #MARS #MarsInsight pic.twitter.com/W3Nw26pF3f

— astrointerest (@astrointerest) November 26, 2018

 

NASA's InSight lander has touched down on Mars https://t.co/IqpftbBb4A

— Liridona Ramadani (@liridonadona92) November 26, 2018

Една от задачите на апрарата е да премести двата основни инструмента на повърхността. Досега това не е правено. Единият инструмент ще се опита да проникне на дълбочина 5 м, за да измери вътрешната температура на планетата. Досега измервания са правени най-много на дълбочина 2,5 м, но на Луната от мисията "Аполо".

InSight пренася и сеизмометър, за да провери за първи път дали на Марс има трусове. Друг инструмент ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването й, за да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото й.

Преди научните инструменти да бъдат инсталирани, ще минат поне 10 седмици. Топлинната сонда ще заработи след още няколко седмици.

Продължителността на мисията InSight е предвидена за една марсианска година, която е равна на две земни. 

Космическият апарат тежи 385 кг. Мисията е с бюджет 1 милиард долара. В нея участват също учени от Франция, Германия и други европейски държави.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.