Причините за пожара остават неизвестни, но може да е свързан с ремонтните дейности

Заместник-кметът на Париж Еманюел Грегоар каза, че катедралата "Нотр Дам" в Париж е понесла колосални щети от пожара, който е започнал в островърхата й кула, която рухна под напора на пламъците, предаде БТА. Според него пожарникарите сега се опитват да съхранят произведенията на изкуството и други безценни предмети, съхранявани в храма. Говорител на катедралата каза, че целият й дървен интериор гори и вероятно ще се разруши.

Вижте момента, в който кулата-стрела на катедралата "Нотр Дам" се срутва (ВИДЕО+СНИМКИ)

От гъстия дим и от огъня, обгърнали катедралата, не може да се види ясно състоянието на покрива, опасан отчасти от скеле, издигнато заради дейностите по обновлението на катедралата. Ремонтът струва 6 милиона евро. Стотици хора са се струпали по мостовете над река Сена в района на катедралата и гледат потресени пожара, който поглъща един от символите на френската столица. Лидерите на ЕС, на САЩ, на Германия вече изразиха ужаса и тъгата си от случващото се. Президентът на Франция Еманюел Макрон пътува към мястото на пожара.

Je ne saurai dire l’émotion qui m’etreint. D’abord protéger et sauver ce qui peut l’être. Ensuite une obsession, restaurer et rendre à Notre Dame sa splendeur. Merci aux Pompiers et aux forces de l’ordre pour leur action. pic.twitter.com/BmmfnA1a6P

— Emmanuel GREGOIRE (@egregoire) April 15, 2019

Борисов за пожара в "Нотр Дам": 8 века история изчезват пред очите ни

Официално причините остават неизвестни, но пожарът може да е свързан с ремонтните дейности. Генералната директорка на ЮНЕСКО Одре Азуле каза, че нейната организация ще бъде до Франция с оглед възстановяването и съхранението на това безценно наследство. "Нотр Дам" е част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Тя беше вписана в него през 1991 г. Катедралата, която е в готически стил, се издига на остров Сите в центъра на Париж.

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРА В „НОТР ДАМ“ В ПАРИЖ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.