Париж получи съчувствие за унищожените културни ценности и сериозна финансова подкрепа

Вълна от състрадание по целия свят заради пожара в „Нотр Дам”. Париж получи съчувствие за унищожените културни ценности и сериозна финансова подкрепа.

От сърцето на Европа до Америка и Азия, независимо от етнос и религия - няма кътче по света, което да не беше докоснато от пламъците, погълнали Парижката Света Богородица. Освен силни думи имаше и обещания за реална помощ - милиони евро бяха обещани за възстановяването на символа на Франция. България предложи финансова и експертна помощ, Европейският съюз също се ангажира.

Още докато пламъците в „Нотр Дам” не бяха утихнали милиардерът Фарнсоа-Анри Пино, съпруг на Салма Хайек и собственик на Гучи и Ив Сен Лоран, предложи 100 милиона евро за възстановяването на катедралата. След него Бернар Арно от Луи Вюитон обеща 200 милиона евро, още толкова ще даде и френската фамилия собственик на Лореал - Бетанкур Майерс. Френския петролен гигант „Тотал” също дарява пари, а неправителствена организация започна международна кампания за набиране на средства.

Съпругът на Салма Хайек дарява 100 млн. евро за възстановяването на "Нотр Дам"

Москва обяви, че е готова да изпрати експерти по реставрация. България предлага да помогне за възстановяването на катедралата  финансово и чрез реставратори и живописци. Това обяви Бойко Борисов на среща с грузинския си колега, а като бивш пожарникар не пропусна да похвали огнеборците в Париж.

Борисов за пожара в "Нотр Дам": 8 века история изчезват пред очите ни

Борисов: България може да изпрати реставратори за "Нотр Дам"

Президентът Румен Радев реагира във Facebook и цитира Виктор Юго и сравнението му между „Нотр Дам” и „Илиада”. Болката на Франция оттекна в европейския парламент в Страсбург.

Стотици молитви бяха изречени през последното денонощие.  Париж беше в молитвите и на богомолците, които изкачваха на колене Светите стълби във Ватикана, а папа Франциск зави, че се моли за всички.

Ватиканът за пожара в "Нотр Дам": Ние сме шокирани и тъжни

Генералният секретар на ООН: С ужас гледам кадрите от Париж

Мей: Мислите ми са с френския народ

Футболният свят лее сълзи за кошмара в "Нотр Дам"

Германският канцлер Ангела Меркел изрази солидарност през профила в Twitter на говорителя Щефан Зайберт.

 

Es tut weh, diese schrecklichen Bilder der brennenden #NotreDame zu sehen. #NotreDame ist ein Symbol Frankreichs und unserer europäischen Kultur. Mit unseren Gedanken sind wir bei den französischen Freunden. #Paris

— Steffen Seibert (@RegSprecher) April 15, 2019

Два туита отвъд океана показаха, че президентът Доналд Тръмп и предшественикът му Барак Обама са от два различни свята. Първият започна да дава съвети.

„Толкова е ужасно да наблюдаваш огромния пожар в катедралата “Нотр Дам” в Париж. Може би самолетите с водни резервоари за гасене на пожари могат да бъдат използвани. Трябва да се действа бързо!", написа Тръмп.

 

So horrible to watch the massive fire at Notre Dame Cathedral in Paris. Perhaps flying water tankers could be used to put it out. Must act quickly!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 15, 2019

А вторият изрази мъката си със снимка в „Нотр Дам” заедно със семейството си.

"Нотр дам е едно от най-великите съкровища на света, мислим за народа на Франция в този момент на мъка", написа Обама.

Думи на солидарност прозвучаха и от правителствата в Южна Корея, Япония и Китай, а летището в Сан Франциско беше осветено в цветовете на френския национален флаг.

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРА В „НОТР ДАМ“ В ПАРИЖ ЧЕТЕТЕ ТУК