Парите са с образите на премиера Борис Джонсън и лидера на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог

Премиерът Борис Джонсън и лидерът на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог, известни като горещи привърженици на Brexit, бяха окарикатурени върху фалшиви банкноти от 10 и 20 паунда.  След встъпването си в длъжност като премиер на Великобритания Джонсън обеща, че ще изведе страната от Европейския съюз преди крайния срок до 31 октомври 2019 г.

The 'skit money' or parody banknote showing the face of Boris Johnson is of the value of £350m https://t.co/EpFCWtXhoA

— Financial Times (@FinancialTimes) August 9, 2019

Парите, произведени от група срещу Brexit, са с ликовете на британския премиер Борис Джонсън и лидера на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог, съобщи „The Guardian”, цитиран от БГНЕС.

 

Fake anti-Brexit banknotes added to British Museum collection https://t.co/vTxa2wFViY 'the museum’s curator of modern money: “we capture history. We collect things because they represent economic, social and political history, and so we want these in the collection.'

— nofrills/共訳書『アメリカ侵略全史』作品社 (@nofrills) August 9, 2019

Борис Джонсън призова депутатите да подкрепят Brexit на 31 октомври

Банкнотата с надпис "Bank Brexit” е с лицето на Джонсън и, въпреки че е използвана банкнотата от 10 лири, номиналът й е от 350 милиона паунда. Надписът под лика на премиера гласи „Обещавам да не плащам сумата от 350 милиона лири".

Според вестника, необичайните банкноти са били изработени и след това разпространени от групата „Битка за Европа”, която провежда кампании за спиране на излизането на Великобритания от ЕС.

Том Хокенхъл, уредник в Британския музей, заяви, че пародийните банкноти „влизат в историята” и че музеят е готов да включи в колекцията си и банкноти в подкрепа на Brexit.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.