В италианския град е обявено бедствено положение

Две жертви и бедствено положение във Венеция. Проливните дъждове повишиха нивото на водата в града с почти два метра. Венеция беше ударена и от торнадо. Залят от вода е и средновековният италиански град Матера.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Снимка: БГНЕС

Хаос и наводнени улици блокираха редица градове в Италия, включително и столицата Рим, но най-драматична е ситуацията във Венеция. Нивото на водата там е най-високото от 50 години насам, а ситуацията е критична, тъй като се очаква ново покачване в сряда през нощта. Властите обявиха извънредно положение и жълт код за голяма част от територията на Италия.

В ранните часове на деня нивото на водата във Венеция се повиши до метър и 87 сантиметра. Залети са сгради, магазини и площади, както и катедралата „Сан Марко”. Това е шестият път за последните 1200 години, в който символът на града е под вода. Църквата е понесла значителни щети, като криптата й е напълно наводнена и има опасения за щети по структурата на сградата. Въпреки това туристите продължават да пристигат в града-лагуна.

WATCH: Shocking video shows people wading through more than 4 feet of water in Venice, Italy, during floods that left the city's historic basilica and many of its squares underwater. https://t.co/Ys5BJeUSIM pic.twitter.com/HgMHVcaj9T

— CBS News (@CBSNews) November 13, 2019

Мощни бури удариха Италия (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Ветрове от север и юг се срещат на входа на пристанището, като натискат морето навътре към лагуната и увеличават вълната. Без тях вълната ще бъде 150-155 сантиметра, така че сега имаме 20 см повече. Морето потопи остров Палестрина - островът, който защитава Венеция. Къщите там са още под вода. Има две жертви на острова”, каза Луиджи Брунаро - кмет на Венеция.

Venice residents and tourists waded through the floodwaters that have taken over much of the lagoon city. People were warned of the rising water with sirens and nursery schools were closed as a precaution. https://t.co/9Cg6PPseIa pic.twitter.com/Ndp4KcNCvJ

— ABC News (@ABC) November 13, 2019

След като осъмнаха под вода, венецианци се мобилизираха, обуха гумените ботуши и се заеха да разчистват и отстранят водата.

Видео: Ruptly

„Високото ниво на водата е голяма атракция за туристите, всички се забавляват, но в същото време е сериозен проблем за жителите на Венеция. Живея на приземния етаж и всеки път, когато се покачи нивото на водата, в къщата ни е мокро”, коментира Марко Дзамунан.

Кметът на Венеция обяви, че климатичните промени са виновни за случващото се в града и призна, че цената ще бъде висока.

Макар и не така драматично, залети бяха и улиците на Рим. Вечният град във вторник бе в хаос след като проливни дъждове заляха цели улици и тунели.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Рим на телефони: +39 06 3224640, +39 06 3224643, както и с генералното ни консулство в Милано на телефони: +39 02 84942941, +39 333 7826043. 

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.