Показани са прототипи и инсталации от участието на българските учени в програми на организацията

20 години България в ЦЕРН. Изложба показва какви са постиженията на нашите учени, които работят в най-големия център за ядрени изследвания в света.

Проф. Лендър Литов посвещава живота си в търсене на отговора на един единствен въпрос  - как се е случил Големият взрив. От 99-та година насам проф. Литов е сред физиците, изследващи елементарните частици в най-голямата машина, създадена от човечеството - адронния колайдер.

„Ние имаме задачата да отговорим на два въпроса. Във Вселената има така наречената тъмна материя, знаем, че тя съществува, но не знаем от какво е съставена. Вторият въпрос, на който трябва да отговорим е защо Вселената се разширява”, посочи проф. Литов.

БЪЛГАРСКА КНИГА В КОСМОСА: 42 години след песента, идва ред на писаното слово

Сред най-големите открития с ярко българско участие е доказването на Хигс-бозона, наричана божията частица. Откритие, донесло и Нобелова награда.

„Ние сме сред хората, които планираха този експеримент, направиха дизайна на детектора, участваха и участваме в изследванията, които се провеждат с него”, добавя още професорът.

В момента в меката на науката в Европа работят 120 наши учени, стотици други са преминали през обучение, а на посещение са били над 700 учители и над 4 хиляди ученици.

„Ние сме част от най-значимия и най-мащабния научен проект. Покрай търсенето на божествената частица, ЦЕРН създаде световната мрежа Интернет, протонната терапия, ПЕТ скенерите. Те са пример как фундаменталната на пръв поглед наука влияе върху  живота ни”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

Специално за годишнината у нас пристигна и генералният директор на ЦЕРН д-р Фабиола Джианоти.  

„България е една от малкото държави, които успяват да покрият баланса между инвестиция и това, което се връща в страната. България дава около 0,3% от общия бюджет на ЦЕРН или 3,5 млн. швейцарски франка годишно. По договори с ЦЕРН българският бизнес получава малко повече обратно”, каза д-р Джианоти.

Президентът Румен Радев прие генералния директор на ЦЕРН - СНИМКИ

Истинските открития обаче тепърва предстоят, убеден е проф. Литов. Смята, че човечеството е разгадало едва 5% от тайните на Вселената. Въпросите стават все повече - докога тя ще се разширява и ще има ли нов Голям взрив.

„Ние сме в много приятната ситуация, когато знаем какво не знаем и това ни позволява да поставяме правилните въпроси. Тогава вероятността да получиш отговор е много по-голяма”, заключи проф. Леандър Литов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.