Когато се откъсна от Антарктика през 2017-а, площта му беше 6000 кв.м

Най-големият айсберг в света - А68, който се откъсна от Антарктика през 2017 г., е на път да навлезе в открития океан, съобщи Би Би Си.

Колосът е стигнал толкова на север, че е на границата на постоянния морски лед на континента. Когато се откъсна, площта му беше 6000 кв. м. За две и половина години е загубил много малко от нея. Според специалистите обаче А68 трудно ще остане цял, когато достигне бурните открити води на Южния океан.

World's biggest iceberg to enter open ocean https://t.co/AbzdkY5gA4 #Meantime https://t.co/eQQT8822Zi #566

— POST Online Media (@poandpo) February 6, 2020

"Със съотношение на дебелината към дължината като пет листа А4, съм изненадан, че океанските вълни още не са превърнали А68 в кубчета лед. Ако оцелее дълго цял, когато премине края на морския лед, ще бъде много странно", каза проф. Ейдриън Лъкман от университета на Суонси. Айсбергът е на 63 градуса южна ширина и следва много предвидим курс. Когато задмине върха на полуострова, би трябвало да бъде отнесен на север към Атлантическия океан по т.нар. "Алея на айсбергите".

Айсберг, 15 пъти по-голям от територията на Париж, се откъсна от леден шелф в Антарктика

A68, le plus grand iceberg du monde, dérive vers l’Atlantique, faut-il s’en inquiéter ?https://t.co/JrRs4PZiKv pic.twitter.com/beVQLVsF7S

— L'édition du soir par Ouest-France (@leditiondusoir) February 6, 2020

Най-големият айсберг в съвременната история е В15 с площ от 11 000 кв. км. Той се откъсна от ледения шелф Рос през 2000 г. Една от последните останки от него е по средата на пътя до Южните Сандвичеви острови, като площта й е едва 200 кв. км. Подобни огромни айсберги трябва да бъдат наблюдавани постоянно, защото може да станат опасни за корабоплаването.