Какво е значението на всеки елемент от траурната процесия?

Великобритания се сбогува с принц Филип. Съпругът на кралица Елизабет Втора почина миналата седмица на 99-годишна възраст. Историята на Великобритания, протокола в траурната процесия и кралския етикет в студиото на "Офанзива с Любо Огнянов" коментираха проф. Румен Генов, специалист по британска история в НБУ, говорителят на НДСВ Цветелина Узунова, както и експертът по протокол Милена Хлебарова.

Проф. Генов обясни, че принц Филип е свързан с фамилията Батенберг. Това е така, тъй като кралица Виктория се сродява с всички монархически семейства в Европа и я наричат "бабата на Европа".

Великобритания се сбогува с принц Филип (ВИДЕО)

"Понякога историята се повтаря, но не по същия начин. Спекулира се какво ще се случи след кралица Елизабет. Някои смятат, че на принц Чарлз ще му е трудно да поеме короната. Той не е толкова популярен, колкото синовете си. Но по силата на законите той е наследникът. Не вярвамда се откаже от престола", смята историкът.

По думите на Узунова днес британското кралско семейство ще отправи послание за държавност, традиции, ценности и обединение. А целият свят има нужда от тези думи, пълни със съдържание.

Различни военни части, с които е бил свързан принц Филип, участваха в церемонията. 

ВЕКОВНИЯТ ПЪТ НА ФИЛИП: Принцът на кралицата, честта и морето (ВИДЕО)

Експертът по протокол Милена Хлебарова разкри, че принц Филип е поръчал своя ковчег и този на кралица Елизабет по собствен дизайн от английски дъб преди 30 г. Също така е измислил как ще изглежда катафалката, която ще го вози в последния му път.

"Кралица Елизабет винаги излиза от входа на суверена. На погребението тя се качи в кралската лимузина, която стана част от траурната процесия. Принц Хари е лишен от военна униформа заради отказа си да изпълнява задълженията си като член на кралското семейство. По тази причина кралицата реши всички да бъдат облечени по Morning Coat за мъжете и дневно облекло за жените", сподели Хлебарова.

Според нея Уилям и Хари не вървяаха един до друг след катафалката, защото все още не са постигнали единомислие. Между тях беше братовчед им Питър Филипс, син на принцеса Ан.