В него има ресторанти, фитнес, център за допинг контрол и COVID-клиника

Олимпийското село в Токио бе открито днес, 10 дни преди старта на най-големия спортен форум в света. Събитието беше скромно заради ситуацията около пандемията от COVID-19, която продължава да се влошава в последните дни.

Селото е изградено върху 44 хектара в крайбрежния квартал Харуми. Има 21 жилишни сгради.

Олимпийският огън пристигна в Токио (ВИДЕО)

Представители на медиите не бяха допуснати на церемонията по откриването заради стриктните противоепидемични мерки. Много полицейски автомобили бяха паркирани пред селото, докато автобуси влизаха в оградения комплекс. Национални знамена бяха окачени на балконите на някои от жилищните сгради.

Tokyo Olympics: athletes’ village opens but Covid-19 concerns overshadow build-up to Games https://t.co/rwMTt99g7C

— SCMP News (@SCMPNews) July 13, 2021

По принцип олимпийците трябва да ограничат престоя си в селото, като ще отсядат в него пет дни преди състезанията си и ще го напускат в рамките на два дни след приключването им. Ежедневните тестове за коронавирус и носенето на маски са сред строгите предпазни мерки, които се налагат на около 18 000 спортисти и служители, когато отседнат в селото. В него има ресторанти, фитнес, център за допинг контрол и клиника, специализирана в лечението на COVID-19. 

Арестуваха жена, стреляла с воден пистолет срещу олимпийския огън (ВИДЕО)

48,000 meals a day: Tokyo tackles feeding an Olympic Village Read here: https://t.co/FTknjPprAx#eaglenews pic.twitter.com/8dIRkqkH9q

— Eagle News (@EagleNews) July 13, 2021

Откриването на селото се случи ден, след като в Токио влезе в сила ново извънредно положение. Олимпийските делегации започнаха да пристигат в Япония в началото на юли за лагери преди Игрите, като над 2200 спортисти се очаква да влязат в страната тази седмица.

DISCOVER WHAT'S INSIDE OF THE TOKYO 2020 OLYMPIC VILLAGE The Olympic Village officially opened today July 13 and the Panam Sports Channel shows you exclusively what this incredible construction looks like. @tokyo2020 #olympicvillage Complete Video:https://t.co/9QdBNfOoE8 pic.twitter.com/K3WstQcLZ6

— Panam Sports (@PanamSports) July 13, 2021

Олимпийските игри в Токио трябваше да се проведат от 24 юли до 9 август 2020 г. Поради пандемията състезанията бяха отложени с една година и сега ще се проведат от 23 юли до 8 август.

ОКОНЧАТЕЛНО: Без публика на Олимпийските игри в Токио

Организаторите решиха да не допускат чуждестранни фенове до трибуните. Гражданите на Япония също няма да могат да гледат на живо олимпийските състезания в шест префектури, включително Токио.