До вечерта на места ще се натрупа и снежна покривка

От тази нощ в Западна България дъждовете ще започнат да се усилват и постепенно да обхващат и централните части на страната. Във вторник в цялата страна ще бъде облачно с превалявания. Сутринта в западните райони вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Така още преди обяд дъждовете ще започнат да преминават в сняг, а до вечерта на места ще се натрупа и снежна покривка.

На изток все още ще духа силен югоизточен вятър и до края на деня валежите ще останат от дъжд. На места е възможно и да прегърми. Това е и причината във всички области на Западна и Централна България да е в сила жълт код за опасно време. В областите Благоевград, Смолян и Кърджали кодът е от втора степен заради обилни валежи с количества до 50 литра на квадратен метър.

Графика: НИМХ

Заради застудяването и минималните и максималните температури ще са със сходни стойности. На запад те ще са едва 2-3 градуса, а край морето ще достигат 13 -14.

В планините бързо ще застудява и до вечерта валежите навсякъде ще преминат в сняг. Очаква се да се трупа и снежна покривка, като в по-високите части тя ще достигне 20-30 сантиметра.

Сутринта температурите в курортите все още ще са положителни, но следобед вятърът бързо ще се понижават.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.