Окончателното решение за присъединяване на България трябва да бъде взето с единодушие от всички страни-членки на „клуба на богатите”.

След 15 години чакане – България започва преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. 

Заедно с България преговори започват още Румъния, Хърватия, Бразилия, Аржентина и Перу. 

Първата ни заявка,че искаме да сме в клуба на най-добре развитите икономики в света, е от 2007-а . Сега, 15 години по-късно получаваме зелена светлина. А амбицията на българското правителство е да покрием критериите за членство до края на следващата година и да сме член на организацията от началото на 2024-а. 

Васил Велев: Членството на България в ОИСР означава постигнати стандарти

Новината, че "Клубът на богатите" държави е готов да приеме шест нови страни в редиците си, беше съобщена в Туитър от генералния секретар на организацията Матиас Корман.

“Това за нас е огромен дипломатически пробив. Какво означава? Означава, че ние влизаме в клуба, където да се привличат инвестиции е много по-лесно, излизаме по всички международни бази данни за страни с нисък риск, което означава, че и финансирането на нашата държава ще бъде погледнато по съвсем различен начин”, заяви министър-председателят Кирил Петков.

Неофициално информация за поканата към България се появи през октомври, когато наша делегация за първи път участва на годишната среща на организацията. 

България ще получи пътна карта с редица критерии, които трябва да покрие. 

ОИСР започва преговори за членство с България и още 5 страни

“Борбата с корупцията е един от основните приоритети за българското правителство и ще има своето важно място в преговорния процес за членство в ОИСР”, поясни зам.-министъра на икономиката Димитър Данчев.

Като кандидат ще бъдем оценявани от над 20 комисии – в области като свободна търговия и инвестиции, почтеност и усилия за борба с корупцията, както и околна среда.

В организацията членуват най-богатите 38 държави от Европа, Северна, Южна Америка и Азия. За да бъде допусната нова страна, от старта на преговорите минават между 3 и 5 години. Нашият план обаче е по-амбициозен. Очаква се България да получи пълноправно членство до края на следващата година, каза още Данчев.

Окончателното решение за присъединяване на България трябва да бъде взето с единодушие от всички страни-членки на „клуба на богатите”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.