Продължават и опитите на спасителите да се качат на борда на горящия плавателен съд

Все още продължават опитите спасителни екипи да се качат на борда на горящия ферибот. А от него все още продължават да излизат облаци дим. Днес роднини на изчезнали бяха качени на лодка и откарани в близост до кораба, за да се уверят колко тежка е в действителност ситуацията. А превозвачи изказаха съмнения, че е възможно газова бутилка в някой от камионите да е причина за огнената стихия.

АКЦИЯТА КРАЙ КОРФУ: Отведоха близки на изчезналите до запалилия се кораб

Тази вечер поредната група пожарникари се отправи към ферибота, за да продължи с опитите да достигне до оцелели. Проблемът е, че условията на ферибота не позволяват мащабно търсене. Пожарникарите имат буквално по 60 секунди, за да влязат, огледат и слязат от ферибота. Това прави невъзможно достигането до по-вътрешни пространства. Въпреки това надеждите да има оцелели остават.

Инцидентът с ферибот: 7 българи все още са в неизвестност

Поредният опит да се открият оцелели на борда на „Олимпия” започна тази сутрин с нова спасителна акция.

„Корабът все още гори, температурата е много висока и специалните части не могат да се качат на кораба, те могат само да обикалят около него”, заяви Спиридула Кокали, зам.-кмет на Северен Корфу.

Безуспешната акция повиши напрежението, а и недоверието сред близки на изчезналите хора. И пред сградата на пристанищните власти те поставиха ултиматум. Час по-късно властите се съгласиха и близките се качиха на лодка. Тръгнаха към горящия ферибот. След час и половина вести отново нямаше.

Гръцки шофьор на камион разказа, че условията за пътуване в „Олимпия” са били изключително лоши, което много често принуждавало шофьорите да остават да спят в кабините на камионите си, вместо да се качват в каюти.

Междувременно оцелелият мъж, който вчера беше изведен невредим от кораба, е в добро състояние.

„Нямат представа как е успял да остане жив човек в този кораб, при тези температури и с целия този хаос, който се случва там. Не само това – той е можел да ходи и да диша самостоятелно, така че той е бил голям късметлия”, заяви Спиридула Кокали.

Състоянието на българина, който първоначално се наложи да бъде интубиран в болницата в Корфу, постепенно се подобрява.