Това се случва за пръв път от октомври 2020 г.

Голямата камбана на катедралата "Нотр Дам" в Париж прокънтя днес по пладне, призовавайки за "мир в Европа". В акцията се включиха още редица църкви, включително във Варшава, Берлин, Мадрид и Виена, съобщиха източници, цитирани от Франс прес.

Камбаната "Еманюел" на Парижката Света Богородица не бе звъняла от октомври 2020 г., когато би в знак на почит към паметта на жертвите при атентата край базиликата "Нотр Дам" в Ница, уточни за АФП говорител на настоятелството на катедралата.

PARIS LIVE, Notre Dame Cathedral is ringing bells for support of Ukraine (March 3, 2022) https://t.co/D3yxh5ay0C

— ChantalTV (@ChantalTV) March 3, 2022

Така парижкият храм, затворен за посещениe след пожара, който му нанесе тежки щети през април 2019 г., отвърна на призив, отправен от Европейската асоциация на архитектите и строителите на катедрали, базирана в Кьолн, Германия."Ние, представителите на големи катедрали и църкви в Европа, не желаем да подминем с мълчание войната в Украйна", гласеше апелът.

Камбаните звъняха 7 минути, "по една минута за всеки ден от началото на тази абсурдна война", започната на 24 февруари от Русия, се отбелязва в текста.

"По този начин изразяваме солидарност с хората, които страдат и се страхуват за живота си, които организират съпротива срещу една превъзхождаща сила; които имат смелостта да протестират срещу виновниците за войната в страната им. Оплакваме жертвите от всички засегнати страни", казват от настоятелството на "Нотр Дам".

Църковни камбани звъняха също в Берлин, Кентърбъри, Мадрид, Варшава и Виена, научи АФП от храмови настоятелства и социалните мрежи.  Тази вечер се очаква катедралата "Свети Стефан" във Виена да бъде осветена в цветовете на украинското знаме. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК