26-ият международен филмов фестивал представя 134 филма от 56 държави

В Зала 1 на НДК се състоя церемонията по връчване на наградите на "София Филм Фест".

Международното жури в състав: Иглика Трифонова, Лех Майевски, Олег Сенцов, Златина Русева и Радивое Андрич връчи голямата награда „София – град на киното“ за най-добър филм на полската продукция „Соната“ на режисьора Бартош Блашке.

Специалната награда на журито отиде при филма „Смирен“ на Светослав Драганов.

Андрей Паунов получи приза за режисура за лентата „Януари“.

Наградата за български късометражен филм присъдиха на „Игра“ на режисьора Орлин Менкаджиев, а отличието за най-добър Балкански филм международно жури с председател Алберто Симоне отреди на режисьорката Антонета Аламат Кусиянович.

Наградата за най-добър български игрален филм бе определена от жури от фестивалните селекционери Роберто Куето, Стефан Лаудин и Тина Лок и бе присъдена на филма „В сърцето на машината“ на режисьора Мартин Макариев.

Наградата на гилдията на българските кинокритици за филм от Балканския конкурс отиде при „Рибена кост“ на режисьора Драгомир Шолев.

Младежкото жури на фестивала определи за най-добър филм от Международния конкурс „Любовна песен“ (САЩ) на режисьора Макс Уокър-Силвърман.

Нагарадата на София на Столичната община за цялостен принос към световното кино беше връчена на режисьора Иглика Трифонова.

26-ият международен филмов фестивал "София Филм Фест представя през пролетта на 2022 година 134 филма от 56 държави. 129 филма са с прожекции в киносалони в София и страната, а 75 филма от тях могат да бъдат гледани от всяка точка на България до 30 април.

Вижте повече по темата във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.