Това заяви депутатът от “Продължаваме Промяната” и член на Комисията по енергетика в НС Владимир Табутов

“Имайки предвид колко е поскъпнала суровината за последните 18 месеца, до определена степен исканията на топлофикациите са адекватни”. Това заяви в студиото на “Денят на живо” по NOVA NEWS депутатът от “Продължаваме Промяната” и член на Комисията по енергетика в НС Владимир Табутов.

Той обясни, че има топлофикации, които работят “с морално остаряло оборудване, което е много енергоемко само по себе си”.

На въпроса кои са енергийно бедните, Табутов заяви, че няма точно определена дефиниция. 

Рамадан Аталай: Няма място за притеснение заради цените на парното и топлата вода

“Предизвикателствата са в това по какъв начин ще се администрират помощите и добавките, които ще се определят за енергийно бедните”, каза той и допълни, че “желанието ни е да направим това определение до края на годината”.

А ще има ли компенсации за потребителите на топла вода, Табутов обясни, че това зависи от решенията на КЕВР. Според него вече взетите от правителството мерки, като наложеният мораториум, са помогнали на българите “да не усетят студена зима”.

Табутов коментира и зависимостта на България от вносен газ. 

“Ние винаги ще сме зависими от газа, защото в България добиваме минимални количества”, обясни той и заяви, че е възможно страната ни да бъде независима от руски газ. “Имайки предвид, количествата в Чирен количества това, че можем да получаваме 1,5 милиарда кубични метра от Азербайджан  - това означава , че имаме един дефицит от около 1 милиард, което в танкери би било около 10 танкера”, обясни Табутов. 

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.