Без сериозни съкращения в потреблението, страните от Съюза може да се изправят пред сурова зима

Европейската комисия официално обяви мерките си за ограничаване на потреблението на природен газ. Брюксел поиска от 27-те да намалят потреблението на синьо гориво с 15 процента. Мярката трябва да е в сила от август до март, заради ограничените доставки на газ от Русия.

А до септември, всички държави в евросъюза трябва да представят собствени планове как ще постигнат такова намаление. В петък дипломатите на 27-те ще обсъдят плана на комисията. Предстои и извънредна среща на енергийните министри. Предвижда се страните да дадат на еврокомисията допълнителни правомощия за налагане на съкращения и ядрената енергия да се използва като алтернатива, където е възможно.                            

Русия пусна газа по „Северен поток” 1

Европейската комисия казва, че страните от Общността не трябва да си правят илюзии за намеренията на Кремъл.

"Независимо дали става дума за частично спиране на газа, голямо ограничения или пълно отрязване на доставките от Русия - Европа трябва да е готова", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Досега Русия доставяше около 40 процента от природния газ в Европа. Но според изчисленията на Комисията, намаление на общото потребление с 15 процента ще е достатъчно, за да могат 27-те да имат достатъчно газ през зимата.

"Защо точно 15 процетна? Това се равнява на 45 милиарда кубически метра. Такава редукция ще е достатъчна, за да преминем през зимните месеци дори при пълно спиране на руския газ”, подчерта Фон дер Лайен.

Русия отново настоя, че Европейския съюз предизвикват проблемите, а руската страна била изрядна.

"Газпром” винаги е изпълнявал, изпълнява сега и възнамерява да изпълнява в бъдеще своите задължения. Това, че нашите партньори се опитват да обвиняват за своите грешки Русия или „Газпром” е безпочвено", посочи Владимир Путин, президент на Русия.

 

 

В Европейския съюз отдавна не вярват на казаното от Кремъл. Месеци наред доставките на газ за значително по-малки от договореното и Брюксел смята, че това е умишлена стратегия.

"Като цяло, доставките от Русия в момента са по-малко от еда трета от това, което бяха, например по същото време миналата година. Русия ни изнудва. Те използват енергията като оръжие", посочи Урсула фон дер Лайен.

Същевременно Путин иронизира опитите на Европейския съюз да замени руския газ с енергия от алтернативни източници. Руският президент направи връзка между тази стратегия и защитата на правата на хомосексуалните в Европа.

„Не знам дали си струва да навлизам в подробности за енергийните политики на европейските страни, които са пренебрегнали значението на традиционните видове енергия и са заложили на "нетрадиционните". Те са страхотни експерти в областта на „нетрадиционните“ отношения, затова и те решават да заложат на „нетрадиционните“ форми на енергия. Слънцето, енергията на вятъра... Оказа се дълга зима. Нямаше вятър. Това е”, категоричен е руският президент.

Според Путин, не било ясно също така, в какво състояние концерна „Сименс” щял да върне на „Газпром” газовата турбина, която беше ремонтирана в Канада. Брюксел смята, че Русия използва несъществуващи технически проблеми като предлог да не изпълнява договорите си за доставка на газ в Европа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.