Проектът е на изследователски център в Мадагаскар

Насекомите се считат за вкусни сезонни закуски в много африкански страни. И Мадагаскар не прави изключение. Проектът „Валала фарм” е създаден по идея на Центъра за биоразнообразие на Мадагаскар и е разположен в столицата Антананариво.

Учените изследват, отглеждат и преработват в храни насекоми с високо съдържание на протеини, които са полезни за хора и животни. От някои видове насекоми се създават и евтини торове, които са с доста полезни качества за растенията.

Според ентомолога и основател на „Валала фарм” Брайън Фишър в Мадагаскар има най-малко 80 уникални вида насекоми. „Насекомите имат много предимства пред традиционните източници на протеини. Можете да ги отглеждате с по-малко вода, по-малко храна и имат по-малко въздействие върху околната среда. Особено в Мадагаскар, където не можете да отглеждате крави на вече изтощени пасища. И не можете да продължите да изсичате гори, когато са останали само десет процента от тях”.

Мисията на проекта е да открие повече начини за набавяне на ядливи насекоми на хората през цялата година. Плановете са да могат да се предоставят протеинови храни от буболечки, достатъчни за  551 000 хранения.