Невзривеният снаряд тежи 450 килограма

Горещините, обхванали Европа това лято, донесоха не само рекордно високи температури и изпепелени полета: нивото на водите на засегнатата от сушата италианска река По спадна толкова, че разкри  бомба от Втората световна война, съобщи Ройтерс.

Военни експерти днес я обезвредиха и извършиха контролирана експлозия на 450-килограмовата бомба, която е била открита на 25 юли близо до северното село Борго Вирджилио, близо до град Мантуа.

WW2 bomb revealed in drought-hit waters of Italy's River Po https://t.co/XxYLkF6M6q pic.twitter.com/SiNbGGCtQG

— Reuters (@Reuters) August 7, 2022

"Бомбата беше намерена от рибари на брега на река По поради спадане на нивото на водата, причинено от сушата", заяви полковник Марко Наси.

Тъй като обезвреждането и изнасянето на бомбата от района не е било лесна задача, около 3000 души, живеещи наблизо, бяха евакуирани при извършването на тези операции, съобщи армията. Въздушното пространство на района беше затворено и навигацията по този участък на водния път, както и движението по жп линията и пътя в близост бяха спряни.

"Първоначално някои от жителите заявиха, че няма да напуснат, но през последните няколко дни смятаме, че сме убедили всички,"  каза кметът на Борго Вирджилио Франческо Апорти, и добави, че ако хората бяха отказали да се изнесат, операциите са щели да бъдат спрени.

On Sunday, August 7, the Italian army detonated a World War Two bomb that had been found in the low water after the Po, the nation's longest river, dried up. https://t.co/EzLESBIDjm

— WION (@WIONews) August 7, 2022

Сапьори отстраниха взривателя от произведената  в САЩ бомба, която според армията е съдържало 240 кг експлозив.

След това сапьори, придружени от полиция, я прехвърлиха в кариера в община Медоле,  на около 45 км., където я унищожиха с контролирана експлозия.

Drought reveals WWII bomb in Italy's River Po https://t.co/2UrUUeXWfw via @gmanews

— B.F. Marchadesch (@BMarchadesch) August 7, 2022

Миналия месец Италия обяви извънредно положение за районите около река По, която е най-дългата река в страната. Тези райони осигуряват около една трета от селскостопанската продукция на Италия и са засегнати от най-голямата суша от 70 години насам.