"Няма как да управляваме с ДБ след тежките думи, които си казахме", подчерта председателят на СДС

Ние сме в коалиция с най-голямата партия, която е член на ЕНП. Само двете формации сме вътре – другата формация в тази коалиция е СДС, която е най-стария член на ЕНП. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA News председателят на СДС Румен Христов по повод казаното в студиото от зам.-председателят на ДБ Кристина Петкова, че СДС е приключило своето съществуване от мига, в който е пристанало на ГЕРБ.

„Хора, които са направили коалиция с БКП – БСП не е редно да обясняват кой е десен и кой не и кой къде е отишъл”, подчерта той. И допълни: „Това са гъби двойници. Как  да коментирам партия ДСБ, които избраха осем кмета в София с гласовете на БСП. Как да коментирам формации, които предадоха каузата на СДС, която беше основно разделянето с тоталитаризма, комунизма и така нататък”.

Според него е много трудно би могло да се управлява заедно с ДБ, заради тежките думи, които били изречени. „Обидите започнаха от останалите формации. ГЕРБ се държаха сравнително толерантно. Говоря за тях, защото те са водещата формация и бяха нападани. И според мен няма да е никак лесно да се управлява с тях. Но те заявяват,  с голяма увереност, че ще направят правителство  и искат такова правителство – имам предвид и БСП, и ДБ, и ПП. Как ще го направите това правителство, при положение че ще имате около 80 мандата, поне според прогнозите. Аритметиката изисква 121 мандата за съставяне на кабинет. Те се изпокараха и с другия си коалиционен партньор ИТН. Няма да им се случи това, на което се надяват и за което мечтаят”.

Христов коментира и евентуални решения на енергийната криза, която заплашва България тази зима. „Някои от нещата започнаха  в 47-ото НС, когато по предложение на ГЕРБ-СДС се наложи и се прие компенсация на битовите и небитовите потребители. Битовите са на регулирания пазар, тях няма какво да ги коментираме. Компенсации за небитовите потребители за цени над 250 лева. Подобно нещо в момента предлага Европа.  Фон дер Лайен каза за максимална цена на електроенергията от 180 евро или 360 лева. При нас условията с апо-добри. Ние изпреварихме Европа, но същевременно в България се забавихме, защото ако бяхме направили по-рано този компенсаторен механизъм нямаше да напомпим инфлацията”.

По думите му няма да има режим на тока, защото България е голям производител на електроенергия, страната изнася електроенергия и произвежда евтин ток. „Ще намерим допълнителни средства за да се удължи тази компенсаторна програма за компенсация на 250 лева небитовите потребители”, категоричен беше той.

Повече гледайте във видеото.