Все още няма информация за жертви и пострадали

Серия от мощни експлозии избухнаха в централната част на Киев в понеделник сутрин. Това съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко. Взривовете са станали в оживения „Шевченковски” район, където са разположени редица университети, барове, ресторанти и художествени галерии.

#BREAKING: Russian strikes reported in central Kyiv. pic.twitter.com/vWHLgn6egK

— UA News (@UrgentAlertNews) October 10, 2022

​Има жертви и ранени.

Kyiv city centre right now. pic.twitter.com/hLFFBNvYec

— Matti Maasikas (@MattiMaasikas) October 10, 2022

​Очевидци са заявили за Ройтерс, че от сгради в квартала се издига черен дим. По информация на АФП снаряд е паднал и в непосредствена близост до детска площадка, образувайки кратер.

Several missile strikes in the center of Kyiv. Burning cars with people who were commuting to work. The strike was deliberately carried out during rush hour on a busy street to inflict maximum losses and intimidate. A pure act of terrorism. pic.twitter.com/KaOwUSMZio

— Maria Avdeeva (@maria_avdv) October 10, 2022

Съобщава се и за експлозии в Днепропетровск и Запорожие. Западният регион Лвов също бе засегнат от бомбардировки. Атаките бяха насочени към критична инфраструктура, включително енергийни съоръжения, съобщи губернаторът на региона Максим Козицки.

Поразена е била сградата, в която се помещава германското консулство в Киев. Тя не се използва от началото на войната, съобщи външното министерство, предаде Ройтерс. В отговор Германия ще достави първата от четирите системи за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM на Украйна до дни, заяви германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт.

"Подновяването на ракетния обстрел на Киев и много други градове показва колко е важно бързо да се доставят на Украйна системи за противовъздушна отбрана", каза Ламбрехт в изявление.

"Нападенията на Русия с ракети и безпилотни самолети тероризират най-вече цивилното население. Ето защо сега предоставяме подкрепа, особено с оръжия за противовъздушна отбрана." 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.